Visby karta

Visby är den enda staden på ön Gotland i Sverige och hade 24 330 invånare från och med 2017. Staden är belägen på Gotlands västra kust och fungerar som centralort i Gotlands kommun. Visby är inte bara en populär destination för skandinaver under sommarmånaderna, utan lockar även besökare från hela världen tack vare sin unika historia, charm och välbevarade medeltida arkitektur.

Visby är mest känt för sin stadsmur, Ringmuren, som är den bäst bevarade medeltida stadsmuren i Skandinavien och är listad som ett UNESCO:s världsarv tillsammans med Hansestaden Visby. Staden har ett rikt kulturarv, inklusive flera kyrkoruiner från medeltiden och det välkända Visby Domkyrka.

Klimatet i Visby är oceaniskt, vilket innebär att det är svalare på sommaren och mildare på vintern jämfört med större delen av fastlandet Sverige. Detta bidrar till att ön är särskilt behaglig under sommarmånaderna, när turismen når sin höjdpunkt.

Utöver kulturarvet och historiska sevärdheter erbjuder Visby ett levande kafé- och restaurangliv samt butiker och gallerier. Staden är också värd för flera årliga evenemang, som exempelvis Almedalsveckan och Medeltidsveckan, vilket ytterligare ökar dess attraktionskraft som resmål.