Karta över Nyköping

Nyköping är en tätort belägen i Södermanland vid den sörmländska kusten i östra Sverige. Tätorten fungerar som centralort i Nyköpings kommun och residensstad för Södermanlands län. År 2020 rapporterades det att Nyköping hade en befolkning på lite över 33 900 invånare (av Nyköpings kommuns cirka 57 300 invånare). Detta innebär att Nyköping är den näst största tätorten i Södermanlands län, efter Eskilstuna.

I Nyköping finns två historiska kyrkor tillhörande Svenska kyrkan, Sankt Nicolai kyrka och Alla Helgona kyrka, båda härstammande från 1200-talet. Dessa kyrkor ger en inblick i stadens långa historia och rika kulturarv.

Nyköping är också hem för Stockholm Skavsta Airport, som ligger cirka 10 km från stadskärnan. Flygplatsen är en viktig transportknutpunkt för regionen och erbjuder både inrikes- och utrikesflygningar.

Tätorten har en vacker stadskärna med många välbevarade äldre byggnader, parker och grönområden. Nyköpingsån rinner genom staden och skapar ett naturskönt landskap som kan uppskattas av både invånare och besökare. Staden erbjuder även ett rikt kultur- och nöjesliv med museer, teatrar och evenemang året runt.