Karta över Skellefteå

Skellefteå är en tätort som ligger i Västerbottens län i norra Sverige och fungerar som centralort i Skellefteå kommun. Tätorten är belägen ungefär halvvägs mellan Luleå och Umeå. År 2020 rapporterades det att Skellefteå hade en befolkning på lite under 36 400 invånare, av Skellefteå kommuns cirka 73 300 invånare. Skellefteå är därmed den näst största tätorten i Västerbottens län, efter Umeå, sett utifrån antal invånare.

Historiskt sett har Skellefteå varit en industristad, och tätorten är särskilt känd för sin gruvverksamhet inom guld. På grund av detta kallas Skellefteå ibland för ”Guldstaden”. Skellefteå har även en lång historia inom träförädling och skogsindustri, med bland annat sågverk och pappersbruk.

Utöver sin industrihistoria är Skellefteå även känd som en viktig ort för ishockey. Skellefteå AIK är en framgångsrik ishockeyklubb som spelar i den svenska högsta ligan, SHL. Klubben har en stark lokal förankring och många supportrar i och runt Skellefteå.

Skellefteå erbjuder också en rad kultur- och fritidsaktiviteter, inklusive museer, konserter och festivaler. Tätorten har flera natursköna områden i och runt staden som är perfekta för friluftsaktiviteter, vandring och fiske. På senare år har Skellefteå även uppmärksammats för satsningar inom teknik och hållbarhet, och flera företag inom dessa områden har etablerats i regionen.