Karta över Piteå

Piteå är en tätort belägen i Norrbotten i nordöstra Sverige och fungerar som centralort i Piteå kommun i Norrbottens län. År 2020 hade Piteå en befolkning på något under 23 200 invånare (av Piteå kommuns cirka 42 300 invånare), vilket gör Piteå till Sveriges 58:e största stad utifrån antal invånare. Piteå är ett populärt turistmål under sommaren, och orten är även särskilt känt för den lokala dialekten pitemål.

Piteå är beläget vid kusten av Bottenviken samt vid mynningen av Piteälven. På grund av sitt nordliga läge präglas klimatet i tätorten av långa och kalla vintrar, kortare höst och vår, samt en ljus och relativt lång sommar. Stadens närhet till havet och älven erbjuder en rad möjligheter för vattensporter och fiske, medan vintersäsongen lockar besökare för skidåkning och andra vinteraktiviteter.

Staden har en rik historia och kulturarv, med flera historiska byggnader och museer som berättar om regionens historia och traditioner. Piteå Stadspark är en populär plats för avkoppling och rekreation, och under sommaren anordnas olika evenemang och konserter i parken. Dessutom är Piteå Havsbad, även kallat ”Norrlands riviera”, en välkänd badplats som lockar många turister varje år tack vare sina vackra stränder och faciliteter för hela familjen.