Karta över Lund

Lund är en tätort belägen i sydvästra Skåne i södra Sverige och fungerar som centralort i Lund kommun. Tätorten är en del av Öresundsregionen och ligger nära Köpenhamn på den danska sidan av Öresund. År 2020 rapporterades det att Lund hade en befolkning på omkring 94 000 invånare, vilket gör staden till den tredje mest folkrika i Skåne och Sveriges tolfte största tätort.

Lund är framförallt känt för sitt universitet, Lunds universitet, som grundades 1666 och därmed är ett av de äldsta i Sverige. Idag är universitetet också ett av landets största. Lunds universitet har bidragit till att en högteknologisk industri har utvecklats i staden, och många forskningsinstitut och innovativa företag finns här.

Staden har en rik historia och är känd för sin välbevarade medeltida stadskärna med smala kullerstensgator och historiska byggnader. Lunds domkyrka, som invigdes 1145, är en av stadens mest kända landmärken och ett viktigt besöksmål. I Lund finns även Kulturen, ett av världens äldsta friluftsmuseer, där besökare kan uppleva den skånska kulturarvet genom historiska byggnader och trädgårdar.

Lunds närhet till Malmö och Köpenhamn samt goda förbindelser med tåg och bussar gör staden till en attraktiv plats för både boende och besökare.