Karta över Södertälje

Södertälje är en tätort belägen i Södermanland i mellersta Sverige och fungerar som centralort i Södertälje kommun, i Stockholms län. Den 10 juni 2020 rapporterades det att Södertälje hade en folkmängd på strax under 76 000 invånare (av Södertälje kommuns totala 100 839 invånare). Sedan år 2000 är Södertälje den största tätorten belägen i landskapet Södermanland.

Södertäljes geografi är sådan att tätorten ligger precis där Mälaren flyter samman med Östersjön genom slussen i Södertälje kanal. Södertälje har fyra tågstationer inom tätorten, vilket erbjuder många tågförbindelser till exempelvis Stockholm, Eskilstuna, Norrköping, Göteborg och Malmö. Detta gör Södertälje till en av de största järnvägsknutarna i Sverige.

Södertälje är känt för sitt näringsliv, inklusive företag inom tillverkningsindustrin, logistik och forskning. Det mest kända företaget i Södertälje är Scania, en av världens ledande tillverkare av lastbilar och bussar för tunga transporter. Dessutom finns AstraZeneca, ett globalt läkemedelsföretag, som har en av sina största forskningsanläggningar i staden.

Staden erbjuder en mängd olika kulturella och fritidsaktiviteter. Här finns museer, teatrar, konstgallerier och parker som bidrar till stadens kulturutbud. Södertälje är även känt för sitt sportutbud, särskilt inom basket genom Södertälje Kings, och ishockey genom Södertälje SK.