Karta över Eskilstuna

Eskilstuna är en tätort i landskapet Södermanland och centralort i Eskilstuna kommun. Eskilstuna är även den största tätorten i Södermanland län. Genom orten rinner Eskilstunaån, som flyter samman med Hjälmaren och Mälaren. År 2018 fanns det här 69 816 invånare (utav 105 924 i Eskilstuna kommun). I tätorten finns det en stor population av Sverigefinnar.

Eskilstuna är sedan länge känd som en industristad där stora och internationella företag som Volvo och Assa har en del av sin verksamhet. Utöver det finns det även ett campus för högskolan Mälardalen som grundades här tillsammans med grannstaden Västerås.

Eskilstuna erbjuder ett rikt kulturliv med flera museer, teatrar och gallerier, samt evenemang som Parken Zoo, ett populärt djur- och nöjespark med över 600 djur och en stor äventyrslekplats. Staden är även känd för sin gamla stadskärna, med charmiga kullerstensgator och välbevarade byggnader från 1600- och 1700-talen. Eskilstuna är en viktig knutpunkt för kommunikationer, med goda tåg- och bussförbindelser till bland annat Stockholm, Västerås, och Katrineholm.