Karta över Norrköping

Norrköping är en tätort belägen i Östergötland i södra Sverige och fungerar som centralort i Norrköpings kommun, som är Sveriges åttonde största kommun. Norrköping ligger cirka 160 km sydväst om Sveriges huvudstad Stockholm, 40 km öster om Linköping och 60 km söder om Västermanland. År 2018 hade tätorten omkring 96 800 invånare, vilket innebär att den är Sveriges elfte största tätort.

Norrköping sträcker sig längs båda sidor av Motala ström, som rinner genom staden, och ligger längst in i Bråviken. Tack vare sitt läge vid vattnet och tillgången till vattenkraft från Motala ström, utvecklades Norrköping under industrialiseringen till en viktig industristad med stort fokus på textilindustrin. Denna historia har gett Norrköping smeknamnet ”Sveriges Manchester”.

Även om textilindustrin har minskat i betydelse, har Norrköping utvecklats till en mångfacetterad och kulturellt rik stad med en växande högskola, Campus Norrköping, som är en del av Linköpings universitet. Staden har också flera kulturinstitutioner, inklusive Arbetets museum och Norrköpings Konstmuseum, samt en mängd grönområden och parker som Kneippbadet och Carl Johans park.