Stockholm karta

Stockholm är Sveriges huvudstad och den största staden i Norden. Staden är belägen vid Mälarens utlopp i Östersjön och sträcker sig över fjorton öar. Stockholm har en befolkning på cirka 960 031 invånare i kommunen, 1,5 miljoner i stadsområdet och 2,3 miljoner i storstadsområdet, vilket motsvarar cirka 22% av Sveriges totala befolkning.

Stockholms skärgård ligger längs kusten och utanför staden, med cirka 24 000 öar och skär. Stadens innerstad omfattar 14 öar där Mälaren möter Östersjön, samt tre vattendrag som rinner in i det bräckta Östersjövattnet.

Stockholm är inte bara en politisk och ekonomisk huvudstad utan också ett kulturellt och historiskt centrum. Staden erbjuder en rad attraktioner och aktiviteter, inklusive museer, gallerier, teatrar och parker. Gamla stan, eller ”Staden mellan broarna”, är en av Europas bäst bevarade medeltida stadskärnor och hem för Kungliga Slottet och Stockholms Katedral, Storkyrkan.

Stockholm är också känt för sitt miljöarbete och hållbara stadsutveckling. Staden har fått utmärkelser för sina initiativ inom gröna tekniker och miljömedvetenhet, och arbetar kontinuerligt för att minska klimatpåverkan och förbättra livskvaliteten för sina invånare.