Karta över Motala

Motala är en tätort belägen i Östergötland i sydöstra Sverige och fungerar som centralort i Motala kommun i Östergötlands län. Tätorten är strategiskt belägen vid Göta kanal och Motala ström, mellan sjöarna Vättern och Boren. Motala anses ofta vara centrum för Göta kanal och även den sjöregion som finns i området. Under sommarmånaderna förvandlas Motala till en turiststad, där många båtbesökare stannar.

År 2020 rapporterades det att tätorten hade en befolkning på lite över 31 300 invånare (av Motala kommuns cirka 43 700 invånare). Detta innebär att Motala är Östergötlands tredje största tätort utifrån antal invånare, efter Linköping och Norrköping.

Motala erbjuder en mängd aktiviteter och sevärdheter för både invånare och besökare. Här finns flera museer, såsom Motala Motormuseum och Radiomuseum. Utöver detta finns det vacker natur att utforska, såsom Varamon, som är Vätterns största sandstrand och ett populärt utflyktsmål under sommaren. Motala är även en viktig knutpunkt för cykling, eftersom det är en del av den nationella cykelleden Sverigeleden.