Karta över Lidköping

Lidköping är en tätort som ligger i Västergötland i sydvästra Sverige och är centralort i Lidköpings kommun i Västra Götalands län. För att undvika förväxling med Linköping kallas tätorten ofta Lidköping vid Vänern, eftersom den är belägen vid den sydöstra delen av Vänern, närmare bestämt vid Kinneviken.

År 2020 hade Lidköping en befolkning på lite under 23 600 invånare, medan hela Lidköpings kommun hade cirka 40 500 invånare. Detta gör Lidköping till Sveriges 45:e största stad sett till invånarantalet. Tätorten genomkorsas av ån Lidan, och den östra sidan om Lidan kallas för Gamla staden, medan den västra sidan benämns Nya staden.

Lidköping har en lång historia och har varit en viktig handelsplats sedan medeltiden. Staden erbjuder en vacker miljö med anor från flera århundraden, och här kan besökare uppleva såväl historiska byggnader som moderna faciliteter. Lidköping är också känt för sitt rika kulturliv och sina natursköna omgivningar, med närhet till både Vänern och det omgivande landskapet i Västergötland.