Karta över Falkenberg

Falkenberg är en tätort som ligger i Halland i sydvästra Sverige. Tätorten är även centralort i Falkenbergs kommun i Hallands län. Falkenberg är belägen där ån Ätran utlöper i Kattegatt. År 2020 rapporterades det att tätorten hade en befolkning på lite under 28 400 invånare. Hela Falkenbergs kommun har cirka 46 700 invånare.

Tätorten har goda trafikkommunikationer då järnvägen Västkustbanan, som går mellan Göteborg och Lund, passerar genom orten. Även motorvägen E6/E20, som går mellan Oslo och Köpenhamn genom Göteborg, genomkorsar Falkenberg. På sommaren är Falkenberg ett vanligt turistmål. Många väljer att besöka Skrea strand, Falkenbergs huvudstrand.

Falkenberg är även känt för sitt rika kultur- och nöjesutbud, med bland annat Falkenbergs museum, som erbjuder både konst- och kulturhistoriska utställningar, samt evenemang som Falkenbergs stadslopp och Vallarna, en populär friluftsteater. Staden har även en lång historia och flera välbevarade historiska byggnader, såsom Falkenbergs kyrka och Nygårdsparken, som är en vacker parkområde med anor från 1800-talet.