Karta över Sandviken

Sandviken är en tätort belägen i Gästrikland i södra Norrland, Sverige, och fungerar som centralort i Sandvikens kommun i Gävleborgs län. Tätorten ligger cirka 25 km väster om Gävle och omkring 19 mil norr om Stockholm, Sveriges huvudstad. År 2020 rapporterades det att Sandviken hade en befolkning på strax över 25 300 invånare, medan hela Sandvikens kommun hade drygt 39 900 invånare.

Sandviken är starkt förknippat med den globala industrikoncernen Sandvik AB, som grundades i området 1862 och ursprungligen fokuserade på stålproduktion. Fram till januari 2012 hade Sandvik sitt huvudkontor i Sandviken, men har numera omlokaliserat till Stockholm. Trots omlokaliseringen av huvudkontoret har Sandviken fortfarande en betydande närvaro av Sandvik och dess verksamhet.

Tätorten är omgiven av vackra naturlandskap, vilket erbjuder en rad möjligheter för friluftsaktiviteter såsom vandring, cykling och fiske. Om vintern finns det möjlighet för skidåkning och andra vintersporter på bland annat Kungsberget. Sandviken har även en rik kulturscen med bland annat konserter, teaterföreställningar och konstutställningar. Göransson Arena, en multiarena som invigdes 2009, är en av de mest kända anläggningarna i Sandviken och erbjuder olika evenemang och sportaktiviteter för lokalbefolkningen och besökare.