Karta över Västerås

Västerås är en tätort och stad belägen i centrala Sverige, vid Mälarens norra strand, omkring 10 mil väster om Sveriges huvudstad Stockholm. Tätorten är centralort för Västerås kommun, samt residensstad för Västmanlands län och stiftstad för Västerås stift. Västerås är Sveriges sjätte största stad med en folkmängd på cirka 128 500 invånare år 2020.

Västerås har sedan länge varit känd som en industristad med god handel, men har på senare år siktat på att locka till sig både nya invånare och turister samt studenter till deras högskola genom att marknadsföra tätortens närhet till Mälaren. Västerås erbjuder en blandning av kultur, historia, natur och moderna bekvämligheter. Här finns ett rikt kulturliv med teatrar, museer och gallerier, samt historiska platser som Västerås domkyrka och Anundshög, Sveriges största gravhög från vikingatiden.

Närheten till Mälaren ger Västerås möjlighet att erbjuda vacker natur, fritidsaktiviteter och avkoppling vid vattnet. Cykel- och vandringsleder, båtturer och badplatser är några av de aktiviteter som invånare och besökare kan njuta av. Västerås har också en högskola, Mälardalens högskola, som lockar studenter från hela landet och internationellt med sina utbildningsprogram och forskning inom bland annat teknik, ekonomi och hälsovetenskap.