Karta över Östersund

Östersund är en tätort belägen i Jämtland i mellersta Sverige och fungerar som centralort i Östersunds kommun samt residensstad i Jämtlands län. Tätorten innefattar även delar av Krokoms kommun. År 2020 rapporterades det att Östersund hade en folkmängd på lite under 52 800 invånare (av Östersunds kommuns totala 64 354 invånare), vilket gör tätorten till Sveriges 22:a största stad utifrån folkmängd och den fjärde största i Norrland (efter Umeå, Gävle och Sundsvall). Östersund är dessutom den enda staden i Jämtland.

På grund av sitt läge i mitten av Sverige samt Skandinavien brukar Östersund kallas för Sveriges mittpunkt. Staden är omgiven av en vacker natur, inklusive Storsjön, som är en av Sveriges största insjöar, och Oviksfjällen. Dessa naturområden erbjuder många möjligheter till friluftsaktiviteter såsom vandring, skidåkning och fiske.

Östersund är känt för sin rika kulturliv, med flera museer, gallerier och kulturcentrum. Jamtli, som är ett av de mest kända museerna i staden, erbjuder besökare en unik upplevelse av regionens kulturhistoria genom sina historiska byggnader och levande utställningar. Östersund är även hem för Storsjöyran, en av Sveriges största musikfestivaler som lockar artister och besökare från hela landet och internationellt.