Karta över Skövde

Skövde är en tätort belägen i Västergötland i centrala och södra Sverige. Tätorten fungerar som centralort i Skövde kommun i Västra Götalands län och är även kansliort för Skaraborgs tingsrätt. Skövde ligger inom den informella regionen Skaraborg och är placerad mellan Vänern och Vättern, Sveriges två största sjöar, cirka 15 mil nordöst om Göteborg.

År 2020 rapporterades det att Skövde hade lite över 39 500 invånare (av Skövde kommuns cirka 57 000 invånare). Det innebär att tätorten är den fjärde största i Västra Götalands län och den 32:a största i Sverige utifrån antal invånare.

Skövde har en lång historia som går tillbaka till medeltiden och är känd för sin vackra natur och rika kulturliv. Staden erbjuder en mängd olika aktiviteter och evenemang, inklusive museer, teatrar, konserter och festivaler. Dessutom finns det flera parker och naturområden i och runt Skövde, vilket gör det till en populär destination för friluftsaktiviteter som vandring, cykling och fiske.

Skövde har också en stark näringslivsprofil och är hem för flera stora företag inom olika branscher, inklusive tillverkning, logistik, teknik och forskning. Det finns även en högskola, Högskolan i Skövde, som erbjuder ett brett utbud av utbildningar inom bland annat teknik, naturvetenskap, hälsovetenskap och humaniora.