Karta över Luleå

Luleå är en tätort belägen i Norrbotten i norra Sverige och fungerar som centralort i Luleå kommun samt residensstad för Norrbottens län, landets nordligaste län. År 2020 rapporterades det att det fanns strax över 49 100 invånare i Luleå, vilket gör staden till Sveriges 24:e största sett till invånarantalet. Luleå kommuns befolkning uppgår till cirka 78 800 invånare.

Sveriges nordligaste universitet, Luleå tekniska universitet, är beläget i staden och är ett av landets tre tekniska universitet tillsammans med KTH och Chalmers. Luleå är också känt för sin metallurgi, med en betydande stålindustri och forskning inom området. I folkmun kallas tätorten ofta för ”Stålstaden”.

Luleå erbjuder en blandning av kultur, historia och modern teknik. Här finns bland annat det världsarvsklassade området Gammelstad, en kyrkstad med välbevarade trähus från 1600- och 1700-talet. Staden är också känd för sin hamn, som är en viktig knutpunkt för sjöfarten i norra Sverige. På vintern lockar Luleå med vackra snötäckta landskap och möjligheter till vintersport, medan sommaren bjuder på ljusa nätter och härliga skärgårdsmiljöer.