Karta över Västervik

Västervik är en tätort som ligger i nordöstra Småland i sydöstra Sverige. Tätorten är även centralort för Västerviks kommun i Kalmar län. Västervik är belägen vid Gamlebyvikens mynning. År 2020 rapporterades det att tätorten hade en befolkning på strax över 21 400 invånare, av Västerviks kommuns totala 36 765 invånare (2021). Västervik är en av tre större orter belägna längst Smålands kust.

Orten har goda järnvägsförbindelser med Linköping genom Tjustbanan. Västervik har även bussförbindelser med bland annat Kalmar, Jönköping och Stockholm. Under sommaren går även turbåtar i skärgården, vilket gör att besökare kan njuta av den vackra skärgårdsmiljön och utforska öarna i området.

Västerviks hamn är fortfarande en viktig del av ortens näringsliv och erbjuder både gods- och passagerartrafik. Turismen är också en betydande del av ekonomin i Västervik, med besökare som lockas av stadens historiska charm, vacker natur och kulturaktiviteter. Bland annat anordnas Västervik Live, en årlig musikfestival som drar besökare från hela landet.

I Västervik finns det även flera möjligheter för sport och fritidsaktiviteter, såsom vandring, cykling, fiske och segling, samt Gränsö slott, en herrgård från 1800-talet som idag fungerar som hotell och konferensanläggning.