Karta över Örnsköldsvik

Örnsköldsvik är en tätort belägen i Ångermanland vid kusten i nordvästra Sverige. Tätorten fungerar som centralort i Örnsköldsviks kommun i Västernorrlands län och är belägen i Nolaskogsområdet i Ångermanland, vid Moälvens utlopp i Bottenhavet. År 2020 hade tätorten en befolkning på lite över 33 300 invånare (av Örnsköldsviks kommuns cirka 55 900 invånare), vilket gör Örnsköldsvik till den största tätorten i Ångermanland utifrån antal invånare.

Örnsköldsvik har ett dynamiskt och livaktigt näringsliv, med många aktiva företag inom olika branscher. Staden är särskilt välkänd för sitt fokus på utveckling och exportering av papper och massa, men även andra sektorer, såsom träindustri, teknik och turism, bidrar till stadens ekonomi.

Staden är också känt för sin natursköna omgivning, med vacker skärgård, skogar och fjäll i närheten. Dessa områden erbjuder en mängd friluftsaktiviteter, såsom vandring, skidåkning och fiske. Örnsköldsvik är även hem för det internationella idrottsevenemanget O-Ringen, en av världens största orienteringstävlingar.