Karta över Växsjö

Växjö är en tätort som ligger i södra Sverige vid södra Smålands inland. Tätorten är även centralort i Växjö kommun, residensstad för Kronobergs län samt stiftsstad för Växjö stift. År 2020 rapporterades det att Växjö hade en folkmängd på lite över 71 000 invånare (av kommunens totala 95 671). Och 2019 räknades Växjö som Sveriges 19:e största tätort utifrån folkmängd.

År 1999 blev Växjö en universitetsstad då Växjö universitet grundades. År 2010 sammanslogs universitetet med Kalmar universitet för att bilda Linnaeus universitet som idag har campus både i Växjö och Kalmar. Universitetet är en betydande institution i regionen och bidrar till stadens utveckling och attraktionskraft.

Växjö är känt som ”Europas grönaste stad” tack vare sina många parker, grönområden och satsningar på hållbarhet och miljövänlig teknik. Staden erbjuder ett rikt kultur- och nöjesliv med teatrar, museer och konsthallar samt ett brett utbud av restauranger och butiker. Växjö är även omgiven av vackra sjöar, skogar och naturreservat som erbjuder möjligheter till friluftsliv, fiske och vattensporter.